Süt dişleri ne zaman çıkarlar?
Çocuklarda süt dişleri 6 ay itibariyle çıkmaya başlar. Bu süre bebeklerin gelişimsel farklılıkları nedeniyle 8 ayı da bulabilir.
Süt dişleri kaç tanedir?
Toplam 20 adet süt dişi vardır.
Hangileri süt dişleridir?
Çeneyi üst ve alt çene olarak iki şekilde ele alabiliriz. Ön bölgede 12 adet kesici süt dişi bulunurken, arka bölgede 8 adet azı yani çiğneyici süt dişleri bulunur. Erken çocukluk döneminde çıkan süt dişlerinin görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz.
Süt dişlerinin yukarıda sıralanan 3 görevden başka oldukça önemli birer amaçları vardır. Bu amaçların biri, bulundukları yere gelecek olan kalıcı diş için sağlıkla çıkabilecekleri alanı korumak ve kalıcı dişler çıkarken onlara yol göstermektir. Unutulmaması gereken bilgi ise süt dişleri erken çekildikleri ya da kaybedildikleri takdirde gelecek olan kalıcı dişler için tutulan alanda değişimler gözlenebilir. Bu da kalıcı dişlerin zorlanmasına ya da görüntüde bozukluğa sebep olur.
Süt dişleri çürür mü? Süt dişi çürüğü ağrı yapar mı?
Süt dişleri daha fazla organik madde içerdikleri için normal dişlere göre çürümeye daha fazla eğilim gösterirler. Erken çocukluk döneminde oluşan hassasiyet ve olumsuz belirtileri doğru yorumlamak dişlerin kurtarılabilmesi için oldukça önemlidir. Fakat çocuklar bu olumsuz belirtileri ve hassasiyeti yorumlamakta zorluk çekerler. Bu noktada iş ebeveynlere düşer. Ebeveynlerin iyi niyetli bazı davranışları dişler için hataya dönüşebilir. Örneğin,
Bebeklerde diş fırçalama nasıl yapılır?
Bebekler uyumadan önce süt içmeyi çok severler. Fakat süt içirildikten sonra ağız temizliğine önem vermek süt dişleri için oldukça önemlidir. Beslenme tamamlandıktan sonra su içirilmesi, temiz bir bez yardımıyla (gazlı bez de olabilir) ağız içinin temizliği sağlanmalıdır. Bu alışkanlık bebekler büyürken de devam ettirilebilir. Özellikle 1 yaş itibariyle biberon ve emzik kullanımının bıraktırılması çene yapısı ve diş sağlığı için önem arz eder. Çocuklar 1 yaş itibariyle kaşık ve bardak kullanmaya teşvik edilmelidir.
Çocuklarda diş fırçalama ne zaman başlamalı?
2 yaş itibariyle çocuklar gün içinde dişlerini düzenli aralıklarla fırçalamalıdır. Çocuk sağlığına uygun diş fırçası ve diş macunu kullanılabilir. Çocuk sağlığı düşünülerek üretilmiş olsa da diş macunun yutulmamasına dikkat edilmelidir. Yine de yutma tehlikesi nedeniyle bitkisel içerikli macunlar tercih edilebilir. Düzenli fırçalama yapılsa da gün içinde şekerli gıdalardan sonra su içirilerek ağız temizliği sağlanabilir.
Çocuklarda diş çürüme engellemek için neler yapılabilir?
Çürükleri anlamak için düz bir zeminde minik çukurlar oluştuğunu hayal edin. Siz bu zemini çukurlar oluştuktan sonra düzenli olarak temizlemeye devam etseniz de oluşan çukurlara bakterilerin, yemek artıklarının girmesini her zaman önleyemeyebilirsiniz. Bu çukurlar büyüdükçe de çürüme riski artarken önleme riski azalır. Çürükler tıpkı bu çukurlar gibidir. Bu çukurlar çoğunlukla dişlerin çiğneyici yüzeylerinde bulunan fissür adı verilen dokularda oluşur. Uygun malzemelerle çukurlar kapatılarak çürükler önlenebilir. Böylece ağrı, çiğneme güçlüğü, kötü koku ve genel görüntünün bozulmasının önüne geçilir.
Süt dişi çürükleri nasıl tedavi edilir?
Diş sağlığının korunması olası sorunların önüne geçilmesini sağlar. Bu sorunların bazıları,
Çocuklar için de dolgu ve kanal tedavisi işlemleri yapılabilir.
Süt dişi çekilir mi?
Evet fakat süt diş çekimi gerekli olmadıkça yapılmamalıdır. Süt dişlerinin korunması için 4 - 6 ay arayla diş hekimine kontrole gidilmelidir.
Süt dişinin erken düşerse?
Süt dişi düşme ya da çürükler nedeniyle erken süreçte kaybedilebilir. Böyle bir durumda gelecek olan dişin yerini korumak adına yer tutucu uygulamalar yapılır. Bu uygulama ihtiyaca göre sabit ya da hareketli yer tutucu şeklinde uygulanabilir.
Sevgilerimle.
Diş Hekimi Tüzün GELGEL