Mutluluk biyolojik olarak nedir?
Hadi mutluluk hormonlarını sıralayalım, Serotonin, Endorfinler, Dopamin, Feniletamin ve Oksitosin.
Bu hormonlar neden mutluluk hormonları olarak bilinir?
Serotonin en sık duyduğumuz mutluluk hormonudur. Gazetelerde, dergilerde bol bol kendinden bahsettirir. Gergin olma hali, anksiyete ve depresyon belirtilerinin hafiflemesine yardımcı olur. Stres ve düşük kan şekeri durumundaysa vücudumuzdaki serotonin miktarı düşer.
Oksitosin, Serotinin’den farklı çalışan bir hormondur. Örneğin, bebeklerin beslenme şekillerini düşündüğümüzde akıllara ilk süt içmek gelir. Oksitosin bir anne ile bebeği kavuşurken devreye girer. Annelerde süt akışını ve doğum sırasında rahmin kasılmasını sağlayarak doğuma ve emzirmeye yardımcı olur.
Biraz da Endorfin’den bahsedelim. Endorfinlerin etkisi genellikle morfine benzetilir. Kişinin kendini iyi hissetmesini ve varsa ağrının azaltılmasını sağlar. Egzersiz yapıldığında endorfin salgılanmaya başlar. Salgılandıkça beyindeki reseptörlere bağlanır. Bağlandığında ise sporcunun ağrı duyusunu azaltmaya yardımcı olur.
Mutluluk ne demek?
Bu soruyu 3, 4 ve 5 yaşında farklı çocuklara ayrıca yetişkinlere sordum. Sizce çocuklar bana ne söylediler? İşte bazıları,
Peki, bu cevapları sizinle paylaştıktan sonra burada hiç hormonlardan bahsedildiğini duydunuz mu? Hayır. Bunun nedeni mutluluğun sadece biyolojik temelli olmaması.
Mutluluk bir duygu, bir psikolojik durum. Bu nedenle mutluluğu artırabilmek sadece hormonlara bağlı değil. Biz neler yapabiliriz biraz da bundan bahsedelim.
Serotonini artırmak için biraz bitter çikolata, portakal ve peynir yiyebilir, sabahları ya da gün ışığına maruz kalarak minik yürüyüşler yapabilirsiniz.
Egzersiz yaparak endorfin salgılayabilirsiniz. Fakat egzersiz deyince aklınıza nefes egzersizleri de gelebilir. Nefes egzersizleri kişinin sinir sisteminin dengede kalmasını sağlar. Böylece sinir sistemi kendini tetikte hissetmez. Yani gerginlik ve anksiyete gibi hisleri bizi korumak için artırmak yerine, güvende olduğunuzu algılayarak sakinleşir.
Sayfamızda uygulamalı nefes egzersizi videomuza da ulaşabilirsiniz.
Hayat kalitemizi arttırabilecek detaylar da bildiğimiz fakat önemsemediğimiz, uygulamaya zahmet etmediğimiz detaylardadır. Bunlardan en önemlisi uyku. Gelin, önce uykumuzu tanıyalım, sonra da neden önemli olduğunu biraz tartışalım. Uyku dört aşamadan oluşur: 1. 2. 3 ve Rem Uykusu