Helikopter ebeveyn ya da helikopter aile ifadesini yakın zamanda duymuş olabilirsiniz. Peki, ne anlama geliyor bu helikopter ebeveynlik?
Çocuklarının yanından ayrılmayan, çocuklarının verecekleri tüm kararlara ve atacakları tüm adımlara karışan, çocuklarının oyunlarına ve davranışlarına sürekli olarak müdahale eden, çocuklarının tüm sorunlarını çözen ebeveynler için helikopter ebeveyn ifadesini kullanabiliriz.
Helikopter ebeveyn, ebeveyn tiplerinden biri olup son zamanlarda oldukça karşımıza çıkmaya başladı. Fakat bu tanımın tarihi 1969’lara kadar dayanır. Temelinde aileler çocuklarının daha mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmelerini isteyerek helikopter ebeveynlik tipini benimseseler de uzun vadede bu tutum çocuklarına zarar verir. Kendi sorunlarını çözmemiş, ne yapacakları daima söylenmiş çocuklar birer yetişkin olduklarında sorunlarla nasıl baş edeceklerini bilemezler.
Siz helikopter ebeveyn tutum ve davranışlarını okurken kendinize ait neler buldunuz? Eğer helikopter ebeveyn olduğunuzu düşünüyor ve bu tanımdan uzaklaşmaya başlamak istiyorsanız dikkat edebileceğiniz ilk adımlardan bahsedebiliriz. Yine de bu adımlardan bahsetmeden önce neden helikopter ebeveyn tipi altında olduğunuzu anlamak için bir uzmana danışarak, davranışlarınızın altında yatan nedenleri keşfederek daha kalıcı çözümler bulabilirsiniz.
Helikopter ebeveynlikten uzaklaşmaya başlamak için, çocuklarınıza verebileceğiniz en minik sorumluluğu arayabilir, bu sorumluluğu yerine getirmeleri teşvik edip süreç boyunca sorumluluğun onlarda olduğunu hatırlayarak alan tanıyabilirsiniz. Eğer bir sorunla karşılaştıysa, bu sorunu çözmek yerine çocuğunuza sorunu nasıl çözebileceğiniz gösterebilir ve anlatabilirsiniz. Yaşına uygun günlük işlerle ilgili bilgi verip, kendi günlük rutinlerini kendilerinin takip etmesini sağlayabilirsiniz. Atacağınız bu adımlar ile yine çocuklarınıza mutlu ve huzurlu bir hayat sürmeleri için destek olmuş olacaksınız. Derin’den sevgilerimle
Kuşkusuz aldığımız ebeveynlik ve ebeveynimizle ilişkimiz gelişimimizde çok önemli bir yer kaplıyor. Hayata gözlerimizi açtığımızda kurduğumuz ilk yakın ilişki, dolayısıyla da yakın ilişkiyi ilk öğrendiğimiz yer. Burada aldığımız yaralar da, ihmal edilmemiz de , görülmememiz ya da görülmemiz de, aldı