Giriş Yap Kayıt Ol

Çocuklara ve Ergenlere Psikolojik İlk Yardım Nasıl Yapılır?

07 Şubat 2023 20:09 10 Dk. Okuma Süresi

 

Bebekler ve küçük çocuklara psikolojik ilk yardım için ilk önce ses tonunuzu kontrol ederek başlayabilirsiniz. Mümkün olduğunca yumuşak ve sakin bir ses tonuyla konuşmaya gayret edin. Hatta mümkünse alandaki en sessiz yerde sakince konuşmayı deneyebilirsiniz. Gürültü, uyaran, etraftan gelecek ani ve tedirgin sesler sakinleşmelerini ve güvende hissetmelerini zorlaştıracaktır.

Eğer alanda bir aile üyesi ya da tanıdığı bir yetişkin varsa yanında kalmasını sağlayabilirsiniz. Gerekli müdahaleleri burada yapabilirsiniz.

Eğer alanda aile üyesi ya da tanıdığı bir yetişkin yoksa güvende olduğunu belirli aralıklarla hatırlatmaya gayret edin. "Burada senin ihtiyaçlarınla ilgilenecek ve seni düşünen insanlar olarak yanındayız ve güvendesin." diyebilirsiniz.

Konuşmak istemeyebilirler fakat soruları varsa sakin, anlayışlı bir ses tonuyla kısa cevaplar vermeyi deneyin. Sorularını geçiṣtirmemeye gayret edin. "Şimdi güvenli bir yere gideceksin ve orada sana yardım edecekler." ya da "Ailen ile ilgili bilgi aldığımızda sana mutlaka söyleyeceğiz. Burada güvendesin." gibi açıklamalar yapabilirsiniz.

Ergenler daha detaylı açıklama isteyebilirler. Yine yanlarında olduğunuzu belirterek şu an güvende olduklarını belirli aralıklarla hatırlatmaya gayret edin. Eğer sağlık durumları iyiyse ve yardım etmek istiyorlarsa olanak sağlayabilirsiniz. Gelen yardımların kontrolü, ihtiyaç listesinin kontrolü gibi işlerde yardımcı olabilirler.

Mümkün olduğunca sakin, gürültüsüz alanlarda beklemeleri önerilirken, temel ihtiyaçlarının (yemek, içmek, giyecek) sağlandığından da emin olmaya çalışabilirsiniz.

Sizinle paylaşmak istedikleri tüm duyguları sadece dinleyin. Durumlarının pozitif yanlarını saymadan, örn. "Bak ne güzel burada hayattasın." gibi ifadeler kullanmadan SADECE dinleyin. Sadece dinleyerek, desteğe ihtiyaç duyarsa orada olduğunuzdan bahsedin. Eğer konuşmak istemiyorsa konuşması için zorlamayın. Konuşmak her durumda herkese destek olmayabilir.

Kendi ihtiyaçlarını gidermesi için teşvik edici olun.