Giriş Yap Kayıt Ol

Çocuklar İçin Fotoğrafçılık

24 Eylül 2021 11:46 5 Dk. Okuma Süresi

Dünyaya bir çocuğun gözünden bakmak, ilk bakışta eğlenceli ve kolay bir fikir olarak dursa da yetişkinler için günlük hayatın telaşı ve sahip olduğumuz sorumluluklar ile neredeyse imkânsız. Bunun yerine, çocuğunuzun size kendi dünyasını göstermesine ne dersiniz?

Fotoğrafçılığa bir hobi veya meslek olarak yöneldiğiniz de ilk gelişme, konuya yaklaşırken ki ufak bir açı değişiminin, konunun daha önce hiç fark etmediğimiz yönlerini şaşırtıcı bir şekilde odak noktası haline getirdiğini ve içinde kendi başına farklı şeyler anlatan ne kadar çok küçük detayın var olduğunu fark etmek olacaktır.

Fotoğrafçılığın yaratıcı tarafımız ile kesişimi bu noktada başlıyor. Yetişkinler olarak konuyu, kendi düşüncelerimiz ile anlatabilmek için, durduğumuz noktayı değiştirebiliriz, sahneden bazı cisimleri çıkarabilir veya ekleyebiliriz, hepsi yaratıcılığımızı ne kadar zorlayabileceğimize kalmış.

Çocuklar ve gelişim döneminde olan gençler içinse durum biraz daha farklı. Konu yerinde sabit kalsa bile, büyüme ve boy gelişimi ile birlikte farklı bir bakış açısı kazanmaya başlarlar. Aşağıdan yukarı doğru bakarak çekilen fotoğraflar, göz hizasından çekilmeye başlar. Zaman içerisinde biriken fotoğraflar ise büyüdükçe yaşanan, olay ve konulara yeni bakış açıları kazanma sürecinin kanıtı olur.

Çocuklar İçin Fotoğrafçılık Faydaları Nelerdir?

Ebeveynler için faydaları, artık dünyayı onun gözünden görmeye başlayabilirsiniz. Ona bir fotoğraf makinası verirseniz, ilgi duyduğu ve belki daha önce sözel olarak çok sık ifade etmediği diğer alanları öğrenebilmek için elinizde bolca fotoğraf olacaktır. Fotoğraflarda bolca gördüğünüz yerler, kişiler ve objeler ilgi alanlarına, az veya hiç görmedikleriniz ise ilgi alanı dışında kalanları anlamakta önemli bir ipucu verecektir.

Çocuklar İçin Fotoğrafçılığın Faydaları:

Çektiği fotoğrafları inceleyerek empati, duygu çalışmaları yaparak ya da çektiği resimleri aynalayarak kendini keşfetmesine destek olabilirsiniz. Böylece çocuk patlamış bir top resmi çektiyse, Sence sahibi kimdir? Nasıl patlamış olabilir? Patladığında neler hissetmiş olabilir? Sence bu kayıp bir top mu? Yoksa birileri onu bırakmış mı? Sevdiğin eşyalara zarar geldiğinde neler yapmak istersin? Neler hissedersin? Sorularına cevap arayarak hem başkalarının deneyimlerine karşı daha duyarlı olur hem de kendi davranışlarıyla ilgili fikir sahibi olmaya başlar. Öyleyse artık patlamış bir top resmi sadece görsel değil aynı zamanda duygusal ipuçları da vermeye başlar. Çocukların gelişime açık olduğu süreçte desteklenen empati, hayat boyunca iletişim ve ilişkileri için destek sağlayacaktır.

Özgüven - Kendini Tanıma - Öğrenmeyi öğrenmek. Çocuklar meraklı ve keşfetmeye isteklidirler. Fotoğraf çekerken özgürce hata yapabilirler. Doğal bir süreçle daha iyi bir fotoğraf çekmek için nereye ve nereden bakmaları gerektiklerini fark ederek, her yeni karede hata yapmaktan korkmamayı, baskı altında olmadan kendi kendine başarmanın mümkün olduğunu öğrenirler.

Fotoğraflar üzerine konuşurken, ışık, açı, renkler üzerine eleştiriler yapılabilir. Çocukların kişilikleri üzerinden değil de ortaya çıkardığı fotoğraflar ya da işler üzerinden yapılan yapıcı eleştiriler, analiz etme, eleştiriye açık olma halini destekler. Böylece çocuklar eleştirilere, başarısızlık olarak değil gelişime açık yönlerini desteklemek için bir alan olarak görmeye başlarlar.

Zaman Yönetimi - Sorumluluk duygusu. Fotoğraf makinaları, çocuklar için uygun basit olanlar dahil olmak üzere oldukça hassastırlar ve birden çok parçaya sahiptirler. Bir kamera sahibi olmak bile tek başına bir ders olarak görülebilir. Çocuğa makinanın düşürülmemesi, temiz tutulması, kullanmadan önce şarj ederek hazırlanması gerektiği ve pil, hafıza kartı, şarj aleti gibi parçaları farklı yerlerde unutulmaması gerektiği öğretilerek sorumluluk duygusu kazandırılabilir.

Böylece sorumluluk almaya bir yetişkin olduğunda değil, erken yaşlarda güvenli bir alanda başlar. Hata yapmak, öğrenmek ve zaman yönetimiyle ilgili deneyim sahibi olmak için bolca zamanı olur. Bu sayede öğrendiklerini içselleştirmesi için de önünde uzun bir yol olur.

Yaratıcılık. Çocuğunuzdan çektiği fotoğrafların hikayesini anlatmasını isteyin. Bu dışa vurum yeteneğini ve hayal gücünü geliştirirken, başarı duygusu onu aklındaki farklı hikayeleri anlatan yeni fotoğraflar çekmek için yaratıcılığını zorlayarak keşfetmeye, yeni sahneler ve kompozisyonlar oluşturmaya itecektir.

Çocuğun dil gelişimine oldukça destek sağlayacak bu süreçte çocuk kendi duygu ve düşünceleri ifade etmek için yeni kelimeler arayacak, öğrendiği yeni kelimeleri kullanmayı deneyecektir. Özellikle aynı fotoğraflar farklı kişiler tarafından yorumlandığında çocuk her bir bireyin kendi bakış açısı ve hayatı gördüğü farklı gözlükleri olduğunu gözlemleme fırsatı bulacaktır. Bu sayede de durumlara çok yönlü bakabilme becerisi kazanacaktır.

Sanat. Sanat eğitimi çocuklarda, problem çözme yeteneği, motor becerilerinin gelişimi başta olmak üzere pek çok alanda gelişimi desteklerken, sanatla iç içe büyüyen çocukların kendilerine hedef koymada, akademik alanda daha başarılı ve mutlu olduğu görülüyor. Fotoğrafçılık, teknik ve sanatsal yönden pek çok görsel sanatla ilişkiye ve ortak noktalara sahiptir. Fotoğrafçılığa duyulan ilginin artması ve zamanla bu ortak yönlerin keşfedilmesi, çocuğun diğer sanat dallarına ve sanat tarihine de ilgi duymasını tetikleyecektir.

Nasıl başlayabiliriz? Çocuklara Fotoğrafçılık Nasıl Öğretilir?

İlgisini ölçmek için ilk başta çocuğunuzu sizin telefonunuz ile fotoğraf çekmeye cesaretlendirebilirsiniz. Ondan sizin önerdiğiniz ve kendi istediği konuların, kişilerin ve yerlerin fotoğraflarını çekmesini isteyebilirsiniz.

Çektiği fotoğrafları ilk başta size basitçe anlatmasını isteyin. İyi veya kötü fotoğrafın ne olduğu yetişkinler arasında bile oldukça tartışmalıyken, çektiği fotoğraflar üzerinden kritik vermeye çalışmayın. Kafamızda olan, kimi zaman yaratıcılığı sınırlayan güzellik algısı çocuklarda henüz gelişmemiştir. Zamanla fotoğrafları daha detaylı anlatmasını isteyin. Bu süreç onu doğal yollarla daha net, açıklayıcı kareler yakalamaya itecektir.

Bu süreci 1 - 2 aylık bir sürece yayabilirsiniz. Çektiği fotoğraflar üzerindeki konuşmalarınız sırasında ilgisinin artmaya başladığını hissederseniz bir sonraki seviyeye geçmek için ona basit, kullanımı kolay bir fotoğraf makinası alabilirsiniz. Direk fotoğraf makinası almak yerine bu şekilde ilerlemek çocukta başarı duygusu uyandıracaktır.

Çocuklar İçin Fotoğraf Makinaları

Çocuğum için hangi fotoğraf makinasını alabilirim?

Bugün satılan dijital fotoğraf makinalarının neredeyse tamamında otomatik mod standart olarak gelmektedir.

Okul Öncesi: Çocuklar için özel üretilen fotoğraf makinaları.

İlkokul Öğrencisi: Lensleri değiştirelemeyen giriş seviye dijital fotoğraf makinaları.

Orta Okul ve Lise: Lensleri değiştirilebilen ve üzerinde kit lens ile gelen dijital fotoğraf makinaları.

Maddi durumu iyi ebeveynlerin giriş seviyesi yerine üst seviye fotoğraf makinaları alma isteği ile sıkça karşılaşılmakta. Ancak giriş seviyesi ile başlayarak daha sonrasında ileri seviye fotoğraf makinalarına yönelmek, fotoğraf makinalarının limitlerini, çalışma prensiplerini anlayabilmekte yardımcı olacaktır. İyi bir fotoğraf makinası ile başlamak beklentileri yukarıya çekecektir. Yeni başlayanlar için bu beklentiyi karşılamak kolay olmamaktadır. Başlangıç seviyesi ekipmanların sınırlarına ulaştıktan sonra bu ekipmanları daha iyileri ile değiştirmek motive edici bir etkiye sahip olarak fotoğrafçılığa duyulan ilginin pekiştirilmesini sağlayacaktır.