Günümüzde çevremizde tanımadığımız insan sayısı artıyor, belki komşularımızın bile kimler olduğunu bilmiyoruz. Çocuğumuzu korumak ve güvende tutmak istiyoruz. Üzerine bir de “Çocuğum tanımadığı insanlara sarılıyor, öpücük atıyor, yabancıların ellerinden tutuyor!” cümlesini daha önce kurdunuz ya da benzer durumları yaşıyorsanız, ebeveyni olarak nelere dikkat edebileceğiniz ile ilgili bir yazı okuyacaksınız.
İlk önce tanıdığı insanların ve aile bireylerinin kimler olduğunu öğrenmek için fotoğraflarla bir aile ve arkadaş tablosu hazırlayabilirsiniz. Güvenebileceği, sarılabileceği, öpebileceği aile bireyleri bu tabloda yer alır. Böylece rahat ve içtenlikle temas edebileceği, iletişim kurabileceği insanlarla ilgili bir rehber elde etmiş olursunuz. Eğer fotoğrafları çıktı alıp bir albüm ya da tablo hazırlamak zor olacaksa, cep telefonunuzda aile klasörü oluşturabilirsiniz.
Tablo hazırlanınca “Ailedeki bireyler ile sarılabiliriz, öpebiliriz ve yanlarına gidebiliriz.” İfadelerini açıkça kullanın. Aynı zamanda “Eğer tanımadığımız biriyse, “Hayır, yanına gitmiyoruz.”, “Hayır, yabancılara sarılmıyoruz.” İfadelerini açıkça ifade etmeniz gerekir. Bu noktada “Hayır!” kelimesinin açık ve net şekilde söylenmesi çocukların yapmaması gereken bir davranışı daha hızlı anlamasına destek olacaktır.
Gördüğümüz yabancılar çocuğunuzu iyi niyetle de sevmek isteyebilirler. Fakat zarar verebilecek yetişkinleri fark etmenin ne yazık ki kesin bir yolu yok. Bu nedenle bazı yetişkinlere “Evet!” demek çocuklar için kafa karışıklığına neden olacaktır. Bu nedenle “Hayır!” her zaman hayırdır.
Kibar olmak amacıyla uyarmamanız da çocuğunuz tarafından “Evet!” olarak algılanır. Bu nedenle herhangi bir yabancı ile sarılmak, öpmek ya da kucağına/yanına oturmak için iletişim kurarsa sakin ve anlayışlı bir ses tonu ile “Hayır, yabancılarla sarılmıyoruz, öpmüyoruz. Yabancıların kucağına oturmuyoruz.” İfadelerini kullandığınızdan emin olun.
Başlayan davranışlar zamanla alışkanlık haline döndüğü için çocuklar da alışkanlıklarından zamanla vazgeçeceklerdir. Bu nedenle hem kendinize hem de çocuğunuza zaman tanıyın. Her defasında sakin ve anlayışlı bir şekilde açıklama yaptığınızdan emin olun. Eğer yabancılarla iletişim kurmakta ısrarcı ise ona rehberlik edin. “Anladım, bu abla/abi/amca/teyze ile konuşmak istiyorsun. Öyleyse birlikte konuşabiliriz. Hadi elimden tut/kucağıma gel, birlikte merhaba diyelim.” Gibi güvenli yollar ile iletişim kurmasına destek olabilirsiniz. Bu davranışımızın nedeni, çocuğumuzun dünyayı tehlikeli bir yer olarak algılamaması ve ebeveyn eşliğinde güvenle iletişim kurabileceğini göstermemizi sağlar.
Derin’den sevgilerimle…
Kuşkusuz aldığımız ebeveynlik ve ebeveynimizle ilişkimiz gelişimimizde çok önemli bir yer kaplıyor. Hayata gözlerimizi açtığımızda kurduğumuz ilk yakın ilişki, dolayısıyla da yakın ilişkiyi ilk öğrendiğimiz yer. Burada aldığımız yaralar da, ihmal edilmemiz de , görülmememiz ya da görülmemiz de, aldı