Okul öncesi sanat eğitiminin temel görevi temel duyu organlarının kullanımını öğretmektir. Dokunsal bi deneyim olan kil çocukların fiziksel, zihinsel , ve ruhsal gelişimleri için çok önemli bir araçtır. Çocuklara kazanımı oldukça fazla olan bu malzeme ile bu yaş grubu için, gelişimleri göz önünde bulundurularak 8 derslik bir program hazırladık.
Çamura şekil vermek için gerekli olan en temel teknikleri oyun aracılığıyla öğrenip, ileriki dersler için önemli olacak kavramlarla devam ediyoruz.Adım adım üç boyutu anlayacağımız bu derslerde temel bilgi ve tekniklerden yola çıkarak çocuğa yuvarlak , daire şekillerini anlatıp, uzun , kısa , kalın , ince gibi temel bilgileri pekiştiriyoruz.
Her videoyu bi kaç gün arayla yapabilirsiniz. Bi sonraki videoya geçmeden hatırlatma olarak da izleyip çocuğun hatırlamasını sağlayabilirsiniz.
Tüm bu eğitimlerde en temel amacımız çocuğun kas gelişimini ve yapabilme özgüvenini geliştirmek. Çağrışımlarla günlük hayatta gördüğü şeyleri çamura aktarması. Bir diğer önemli şey ise size gönderdiğimiz çamurların havayla temasını minimumda tutmak.
Çamur havayla temasa geçtiğinde içindeki nem oranını hızlıca kaybedip yumuşaklığını kaybeder. O yüzden kalın poşetlerin içinde tutup kullanacağınız kadarını çıkarın, artanı da çöpe atmayıp poşetteki çamura dahil edebilirsiniz. Kuruyan çamurlara ya da yumuşaklığını kaybeden çamurlara da fısfıslayarak nemini geri kazandırabilirsiniz.
Tanıtım
Seramiğe yolculuğumu anlattığım bu videoda eğitim içeriği hakkında konuştuk.
1. Ders
Seramiğin en temel tekniklerinden biri olan yuvarlama ve yılan (sucuk) tekniğine giriş yapıyoruz. Farklı boyutlarda yuvarlaklar ve çubuklar yapıyoruz. Tekniklerle birlikte ilk dersin ürününü birlikte oluşturuyoruz.
2. Ders
Bu dersimizde çamuru büyütmeyi öğreniyoruz. Bir önceki derste öğrendiğimiz yuvarlama tekniğiniyle büyük - küçük toplar yapıyoruz ve bir kardan adam oluşturuyoruz. Çağrışım yöntemi ile çeşitli sorular sorarak çocuğun yaratıcılığını destekleyebilirsiniz.
3. Ders
Duygularımızı tanıyıp, öğrendiklerimizle birleştirip 4 temel duygumuzu çamurla şekillendiriyoruz.Aile fertlerinin ya da arkadaşlarının duygularını konuşarak çamurla şekillendirebilirsiniz.
4. Ders
Daha önce ki derslerden öğrenmiş olduğumuz yılan tekniğiyle uzun-kısa, kalın-ince çalışmalar yaparak kavramları öğreniyoruz. Yılanları yaptıktan sonra “bunlardan şimdi ne yapabiliriz” diye sorarak çocuğunuzun farklı ürünler çıkarmasını sağlayabilirsiniz.
5. Ders
Yılan tekniğiyle üç boyut algısını oluşturuyoruz ve bir salyangoz yapıyoruz. Bu salyangozun bir ailesi ya da bir arkadaşı olabilir. Daha büyük ve küçük salyangozlar da yapmasını sağlayabilirsiniz.
6 .Ders
Daha önceki derslerde öğrendiğimiz kalın-ince kavramından bahsederek bu dersimizde bir parmak kukla yapıyoruz. Ders sonrasında kukla oyunu oynayabilirsiniz.
7. Ders
Öğrendiğimiz yuvarlak ve yılan tekniğini birleştirip tatlı bir kedi yapıyoruz. Kedinin nasıl bir kedi olduğunu, nerede yaşadığını sorarak hikayeleştirmesini sağlayabilirsiniz.
8. Ders
Ağaçların öneminden bahsederek bir orman yapıyoruz. Not: Çocuğun yaptığı ürüne ya da ağaca müdahale etmemeliyiz. Hayal gücünü kullanmasına izin verilmelidir. Gerçeğe uygun görüntüde ağaçlar olmasını beklememeliyiz. Bir yıldız ağacı ya da çilek ağacı yapabilir. Tüm süreç çocuğun hayal gücüne kalmış.