Sanat Terapisi eğitimi ile; yaratıcılığın geliştirilmesi, ruhsal rahatlamanın sağlanılması, kişilik gelişiminin desteklenmesi, kendini ifade etme becerisinin geliştirilmesi, eleştirel düşünce kabiliyetinin geliştirilmesi, hayal gücünün geliştirilmesi, iletişim becerilerinin geliştirilmesi, özdenetim ve özgüven kavramlarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Eğitimin Amacı :
Sanat, insanın var olmasından beri bulunan ve içimizde olup-biten duygulanımları dışa vurmamızı sağlayan bir alandır. Terapinin bir parçası olarak sanat ilk defa 1950’li yıllarda Amerika’da geliştirilmiş ve ilk olarak davranış problemi olan çocuklar üzerinde kullanılmıştır.
Psikanaliz biliminin kurucu Sigmund Freud, kişiliği Topografik ve Yapısal olarak ikiye ayırmıştır. Topografik Kişilik Kuramı’nda Bilinçdışı kavramı; kişilerin farkında olmadığı duygu ve yaşantıları içeren kısımdır. Burada yer alan duygu ve düşünceleri, sanatsal unsurlar ile anlamak mümkündür.
Kendimizi ilk aynada gördüğümüz anı hatırlamaya çalışalım. Aynaya her bakışımız, dış görünüşümüzü tanımak için bir keşiftir. Bakışlarımızı, mimiklerimizi, bedenimizi.. Sanat da duygu ve düşüncelerimizi tanımamızı sağlayan bir tür aynadır.
Sanat Terapisi eğitimi ile;
Eğitimin İçeriği : Çocuklar ile Sanat Eğitimi online videolar ve belirlenen zamanlarda online canlı dersler halinde yapılacaktır. Derslere öncelikle sanat ve sanat materyallerinin tanıtılması ile başlanılacaktır. İlerleyen derslerde çocukların duygu ve düşüncelerini anlamasına yönelik ve hem bilişsel hem motor becerilerini geliştirmeye yardımcı çeşitli çalışmalar yapılacaktır.
Derslerde yapılan çalışmalarda Pasif ve Aktif Teknikler kullanılacaktır.
Pasif Teknik; sanatsal malzemenin çağrışımlarını yorumlamaya yönelik tekniktir (Dinleme, İzleme, Okuma..).
Aktif Teknik; elimizde bulunan malzemeler doğrultusunda üretmeye yönelik tekniktir ( Çizmek, Yazmak, Oynamak … ) .
Yapılacak çalışmalarda resim, müzik, yazı, fotoğraf, heykel, sinema vb. sanat unsurları kullanılacaktır.
Yapılan çalışmaların geri dönüşlerini alabilmek amacı ile belirlenen tarihlerde canlı dersler yapılarak çocuklar ile bir araya gelinilecektir.
Gerekli Malzemeler :
Ders İçerikleri :
İçerik : Ders, eğitmenin açıklamalarda bulunduğu bir online video şeklinde işlenecektir.
Sanat ve Sanat tarihi ile ilgili katılımcıların yaş seviyelerine uygun olarak bilgiler verilecektir. Bilgiler verilirken görsel materyallerden yararlanılacaktır.
Kazanımlar:
- ‘Sanat’ kavramının tanımını bilir.
- ‘Sanat’ kelimesinin kökenini bilir.
- Sanat Eserleri özelliklerini bilir.
- ‘Toplum ve Kültür’ tanımını bilir.
- Sanat ve Toplum ilişkisi hakkında bilgi sahibi olur.
- ‘Sanat Tarihi’ tanımını bilir.
- İlk çağlardan günümüze sanat hakkında bilgi sahibi olur.
- Sanat Akımları hakkında bilgi sahibi olur.
İçerik: Ders, eğitimin konu açıklamalarını içeren online video şeklinde işlenecektir.
Sanat Türleri kendi içinde gruplara ayrılarak ele alınacaktır. Her bir sanat türü ve sanat dalı hakkında, tek tek açıklamalarda bulunulacaktır. Açıklamalar esnasında ünlü eserler ve görsel materyallerden yararlanılacaktır.
Kullanılacak olan eser ve görsel materyaller hem eğitmen tarafından gösterilecek hem de ekranda gösterilicektir.
Kazanımlar:
İçerik: Bakış Açısı, kişinin bir durum karşısındaki düşünce, tutum ve tavırlarıdır. Ders konusu, online video şeklinde katılımcılara anlatılacaktır. Bakış Açısı Becerisi Alma için duygu, düşünce ve davranış tanımları yapılacaktır.
Ders esnasında katılımcıların da gerçekleştirmesini istediği bir Gözlük Etkinliği yapacaktır.
Kazanımlar:
İçerik: Ders esnasında 4 tane birbirinden farklı müzik çalınacaktır. Dinlenen her müzikten sonra katılımcılardan o müziğin kendilerinde bıraktığı çağrışım ile ilgili bir cümle yazması istenecektir. Dersteki uygulamayı devam ettirmek için yapılacak canlı derste katılımcıların cümleleri ile şiir yazılacaktır.
Kazanımlar:
İçerik: Ders online video şeklinde işlenecektir. Derste yapılacak uygulama için 1 adet A4 kağıdı ve kuru/pastel boya kullanılacaktır. Eğitmen, katılımcılardan diledikleri renklerle, diledikleri şekilde bir ağaç çizmesini isteyecek. Dersteki çalışmayı devam ettirmek için yapılacak canlı derste katılımcılar ağaçlarını anlatacaklar.
Katılımcılar yaptıkları ağaçları anlattıktan sonra sorular sorularak ders bitirilecektir.
‘ Bu ağaca bir isim versen, ne olurdu ?’
‘ Bu ağaç konuşabilseydi ona ne derdin ?’
‘ Ağaç sana nasıl cevap verirdi ?’
Kazanımlar :
İçerik: Ders online video şeklinde işlenecektir. Katılımcılardan parmak uçlarında istedikleri bir renk boya olduğunu hayal etmeleri istenecektir. Durdukları yerde sağa,ön ve arkaya hareket ederek etraflarını boyamaları istenecektir. Bir süre sonra oturmaları ve boyayı başlarının üstünde hayal ederek boyamaları; daha sonra dirseklerinde olduğunu hayal ederek boyamalarını ve son olarak boyayı tekrardan parmak uçlarını alması istenecektir. Boya yeniden parmak uçlarında olduğunda önünde bir su olduğunu ve parmağındaki boyayı yıkadığını düşünmesi istenecektir.
Bir sonraki süreçte katılımcıdan 1 adet A4 kağıdını bir kalem ile ortadan ikiye ayırması istenilecektir. ( iki enstrümanlı bir müzik çalınarak ) Kağıdın bir yarısına hareket etkinliği sırasında hissettiklerini çizmelerini ve bu sırada müzikte istediklerini enstrümana odaklanmaları istenecektir. Kağıdın diğer yarısını ise başka birinin kullandığını düşünmesi istenilecektir.
Bu çalışma ile beden sınırları ve avantajları çalışılırken aynı zamanda başka insanlar ile bir arada olmak katılımcıya nasıl hissettiriyor bunu fark etmesi amaçlanmıştır.
Çalışmayı devam ettirmek için yapılan canlı derste katılımcılardan tek tek duygu ve düşünceleri alınacaktır.
Kazanımlar :
İçerik : Katılımcılardan ders için renkli kartonlar, ayakkabı kutusu, boya, makas hazırlamaları istenilecektir.
Ders online video şeklinde işlenecektir.
Eğitmen bir müzik açar ve katılımcılardan gözlerini kapatarak kendilerini düşünmesini ister.
Daha sonra hissettiklerini önlerinde bulunan malzemeler ile bir şekil yaparak anlatmaları istenir.
Bütün süreçte yaşadıklarını ve hissettiklerini bir cümle ile yazarak ifade etmeleri istenir.
Çalışmanın devamı için yapılacak canlı ders esnasında bütün katılımcılardan yaptığı şekil hakkında bilgi vermesi ve cümlelerini okumaları istenir.
Katılımcılarla ortak bir şekilde cümleleri kullanarak hikaye oluşturulur.
Kazanımlar: